Cyber aanvallen

Het nieuws van de afgelopen dagen laat goed zien hoe belangrijk onze computersystemen voor ons zijn.

Van ziekenhuizen tot parkeergarages, de impact kan heel groot zijn.

De politie waarschuwt dat mensen alert moeten zijn op cyberaanvallen als ze maandag bij de start van een nieuwe werkweek op het werk of thuis

hun computer weer aanzetten.

Sinds afgelopen vrijdag zijn tienduizenden computers in tientallen landen getroffen door gijzelsoftware.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) gaf hier toen al een waarschuwing voor af.

De politie adviseert consumenten en bedrijven zich tegen ransomware te wapenen door updates direct te installeren, antivirusprogramma’s te gebruiken

en back-ups te maken van de gegevens op de computers.

Voor het ontsleutelen van de systemen en bestanden wordt geld gevraagd, maar de politie raadt mensen ten zeerste af om te betalen.

Hiermee wordt deze criminaliteit gefinancierd en in stand gehouden. Het is allerminst zeker of betaling leidt tot het vrijgeven van de bestanden'', aldus de politie."

Bron :  ANPbericht

Je wil natuurlijk niet dat jouw bestanden worden versleuteld.

Omdat voorkomen beter is dan genezen geven we je graag deze tips:

Zorg voor een externe backup van je belangrijke bestanden.

Gebruik een recent besturingssysteem.

Update je besturingsysteem en virusscanner regelmatig.

Deel geen privezaken met het internet.(foto’s of  verhalen die kunnen vrijgeven wie je bent, een foto uit je straat is gauw teruggevonden via google.)

Let goed op bij het openen van bestanden uit emails.

Open nooit links met een raar mailadres, open daarin zeker geen linkjes of bestanden en plaats het item meteen onder spam.

Toch geïnfecteerd met ransomware ga dan naar deze site om te ontsleutelen.

Je kan natuurlijk ook  onze medewerkers vragen om je te helpen  bij de beveiliging van je systeem, of het verwijderen van ransomware.

Meer tips ga dan naar onze partner Alert online